ANÍZ mletý 50g
Kód: 956272Podrobný popis
Aníz je korenina z bedrovníka anízového. Je príbuzný rasci alebo feniklu, celá rastlina je veľmi aromatická. Ako korenina sa často používa pri dochucovaní rôznych alkoholických nápojov (napríklad grécke ouzo alebo anízovka). Používa sa aj na dochutenie rybacích polievok a morských produktov. Používa sa pri výrobe zákuskov zvaných anízky/anízovky.
Pochádza zo stredného východu. Aníz sa pestuje na Balkánskom polostrove, v Španielsku, Turecku a v Mexiku.
Plod zeleno-sivej, sivožltej alebo sivohnedej farby sa používa ako korenie a na liečebné účely. Zbiera sa v auguste až septembri, plody sa nechajú dozrieť, suší sa v tenkých vrstvách. Pri zbere v prírode je možnosť zámeny s jedovatým bolehlavom. Zrelý aníz aromaticky vonia a má korenistú, mierne sladkú chuť. Vôňu dodáva éterický olej, v ktorom je hlavnou zložkou antenol. Na liečebné účely sa využíva najmä nálev, menej čistý éterický olej. V prípade predávkovania olejom môže dôjsť k opuchu mozgu a pľúc.
Aníz je výborný prostriedok na odkašliavanie. Žuvanie semien anízu zabraňuje zapáchajúcemu dychu. V tráviacom trakte pôsobí spasmolyticky - teda uvoľňuje kŕče. Jeho použitie je vhodné aj v pediatrii - pôsobí proti detským kolikám. Podporuje tvorbu materského mlieka, do ktorého sa jeho účinky tiež prenášajú. Zvyšuje tvorbu žlče, urýchľuje trávenie. Pôsobí proti tvorbe žalúdočných kŕčov.
Aníz má veľké využitie v potravinárstve. Dáva sa do pečiva, do chleba, do zaváranej repy, červenej kapusty. Hodí sa aj do jablčno-hruškového kompótu. Štipka anízu je vhodná k šampiňónom a k rybám. Je súčasťou mnohých koreniacich prísad. V indickej a čínskej kuchyni sa dáva aj do mäsitých pokrmov. Vyrábajú sa z neho likéry a čaje.
Zloženie: aníz mletý
Krajina pôvodu: Španielsko
Upozornenie: Skladujte na suchom a tmavom mieste.
Dodatočné parametre
Kategória: | Korenie |
---|---|
Hmotnosť: | 0.054 kg |
Balenie: | 50g |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.