Sprievodca ošetrujúcimi rastlinnými olejmi

Sprievodca ošetrujúcimi rastlinnými olejmi

Sprievodca ošetrujúcimi rastlinnými olejmi

Pleťové oleje - starostlivosť o pleť prírodnou cestou

Starostlivosť o pleť pomocou prírodných produktov sa stáva čoraz populárnejšou. Medzi najlepších pomocníkov v starostlivosti o pleť patria rôzne druhy olejovTie prispievajú k zdravo vyzerajúcej a vyživenej pleti. V tomto článku sa pozrieme na zoznam najlepších prírodných olejov na pleť, ktoré sú rozdelené podľa ich typu účinku.

Najlepšie oleje na pleť a pokožku

Každý druh oleja má svoje špecifické vlastnosti a prínosy pre pleť. Tu je zoznam najlepších prírodných olejov na pleť a pokožku:

  • Jojobový olej: Tento univerzálny olej je vhodný pre všetky typy pleti. Jeho zloženie je veľmi podobné ľudskému mazu a preto sa skvele vstrebáva do pokožky. Pomáha regulovať produkciu kožného mazu a vďaka tomu udržuje pleť v rovnováhe. Je vhodný pre rôzne typy pleti, vrátane mastnej a problematickej pleti.
  • Mandľový olej: Tento olej je vhodný pre suchú a citlivú pleť, upokojuje podráždenie a pleť chráni. Pomáha udržovať pleť jemnú a pružnú. Obsahuje vitamíny A, E a D, ktoré pomáhajú hydratovať a vyživovať pokožku. Je veľmi obľúbený v masážach a v aromaterapii.
  • Kokosový olej: Tento olej je vhodný pre citlivú, podráždenú a jemnú pokožku. Je bohatý na vitamíny a antioxidanty a pomáha udržovať pleť hydratovanú. Podporuje zdravé a prirodzené fungovanie kože a čriev. Má vyšší komedogénny index a preto nemusí byť vhodný pre pokožku tváre a je preto lepším variantom pre starostlivosť o telo, vlasy a vlasovú pokožku.

  • Olivový olej: Tento olej je vhodný pre suchú, zle prekrvenú, popraskanú a zrelú pleť. Je bohatý na vitamíny a antioxidanty a pomáha spomaľovať proces starnutia pleti.
  • Avokádový olej: Je bohatý na mastné kyseliny, vitamíny A, D a E. Má výživné a hydratačné účinky a pomáha chrániť a obnovovať pokožku. Je vhodný pre suchú, citlivú, zrelú a poškodenú pleť.
  • Arganový olej: Obsahuje vysoké množstvo vitamínu E a antioxidantov, ktoré chránia pokožku pred poškodením a podporujú jej regeneráciu. Má hydratačné a vyhladzujúce účinky. Je vhodný pre ekzematickú, suchú, zrelú a citlivú pleť.
  • Olej z hroznových jader: Obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a chránia pleť pred poškodením. Podporuje mikrocirkuláciu a stimuluje imunitný systém. Má ľahkú textúru a rýchlo sa vstrebáva. Je vhodný pre všetky typy pleti.
  • Šípkový olej: Má protizápalové, regeneračné a vyhladzujúce účinky na pleť. Pomáha redukovať vrásky, jemné linky a pigmentové škvrny. Je vhodný pre zrelú a problematickú pleť.

Ďalšie oleje a maslá:

  • Slnečnicový olej: Obsahuje vitamín E a esenciálne mastné kyseliny. Je ľahký a rýchlo sa vstrebáva. Je vhodný pre všetky typy pleti, vrátane mastné a zápalové.
  • Ľanový olej: Je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre zdravie pokožky. Má protizápalové účinky a podporuje regeneráciu pleti. Je vhodný najmä pre suchú, podráždenú, ekzematickú a citlivú pleť. Je vhodný predovšetkým pre intenzívne liečebné kúry, skôr než dlhodobé užívanie.
  • Makový olej: Obsahuje vitamíny B, E a esenciálne mastné kyseliny. Má výživné a upokojujúce účinky a chráni pred stratou vlhkosti. Je vhodný pre suchú a podráždenú pleť a starostlivosť o vlasy.
  • Konopný olej: Podporuje zdravie pokožky, vývoj nových bunkových štruktúr. Je vysoko výživný a rýchlo sa vstrebáva do pokožky. Má protizápalové a vyživujúce účinky. Je vhodný pre problematickú, citlivú a aknóznu pleť.

Rastlinné maslá:

  • Bambucké maslo: Má silné hydratačné a upokojujúce účinky na pleť. Obsahuje vitamíny A, E a mastné kyseliny. Má hojivé účinky a upokojuje zapálenú a podráždenú pokožku. Je vhodné pre všetky typy pleti, najmä pre suchú, popraskanú a citlivú pleť.
  • Kakaové maslo: Má vyživujúce a ochranné účinky na pleť. Obsahuje antioxidanty a vitamíny A, E a C. Je vhodné pre suchú, detskú aj zrelú pleť.
  • Mangové maslo: Má ľahkú textúru a rýchlo sa vstrebáva. Obsahuje vitamíny A a E. Má hydratačné, regeneračné a predovšetkým hojivé účinky a pomáha s vyhladzovaním jaziev. Je vhodné pre suchú a lúpajúcu sa dehydratovanú pleť.
  • Cupuacu maslo: Toto maslo je známe svojou schopnosťou zadržiavať vlhkosť a vytvárať na pokožke ochranný film, ktorý pomáha udržiavať pleť hydratovanú. Je to skvelá voľba pre suchú, dehydratovanú a popraskanú pleť, pretože cupuaçu maslo pomáha obnovovať ochrannú bariéru pokožky a zabraňuje strate vlhkosti.

Starostlivosť o zrelú pleť

Pleťové oleje môžu byť taktiež skvelou voľbou pre starostlivosť o zrelú pokožku a prevenciu vrások. Niektoré oleje obsahujú vysoké množstvo antioxidantov, ktoré chránia kožu pred poškodením voľnými radikálmi a podporujú jej regeneráciu. Ďalšie oleje sú bohaté na vitamíny a minerály, ktoré sú dôležité pre zdravú a peknú pleť.

Medzi najlepšie pleťové oleje proti vráskam patrí napríklad arganový olej, ktorý obsahuje vysoké množstvo vitamínu E, ktorý je známy svojimi protizápalovými a regeneračnými vlastnosťami. Tento olej taktiež pomáha zlepšiť elasticitu pokožky a zvýšiť jej hydratáciu.

Ďalším skvelým olejom je olej z ruže šípkovej. Tento olej obsahuje vysoké množstvo vitamínu C a antioxidantov, ktoré pomáhajú redukovať vrásky a pigmentové škvrny. Ružový olej tiež napomáha obnove pokožky a zlepšuje jej pružnosť.

Jojobový olej, ktorý už bol spomenutý vyššie, je tiež skvelým olejom proti vráskam. Tento olej napomáha zlepšiť textúru pokožky a vypĺňa jemné línie a vrásky.

Ďalšími pleťovými olejmi proti vráskam sú napríklad olej zo semien granátového jablka, Ktorý obsahuje vysoké množstvo antioxidantov a omega-5 mastných kyselín, alebo olej z hroznových jadier, ktorý obsahuje resveratrol, ktorý chráni pokožku pred poškodením voľnými radikálmi.

Pamätajte, že každý olej má svoje vlastné vlastnosti a účinky na pokožku. Je dôležité nájsť ten správny olej pre vašu konkrétnu pleťovú potrebu. Pokiaľ máte nejaké obavy ohľadom používania olejov, konzultujte ich, prosím, s odborníkom na starostlivosť o pleť.

Skladovanie olejov

Je tiež dôležité pamätať na správne skladovanie olejov. Väčšinu pleťových olejov uchovávajte na chladnom a suchom mieste, aby ste zabránili oxidácii olejov. Oleje môžete skladovať aj v chladničke.

Pri výbere olejov sa nebojte experimentovať a nájsť tak ten správny pre vašu pokožku. Každá pokožka je iná a vyžaduje si individuálnu starostlivosť, preto je dôležité vybrať olej, ktorý vyhovuje práve vašej pokožke.

Zdroj: https://www.bioruza.sk/a/sprievodca-osetrujucimi-rastlinnymi-olejmi

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.