CAYENSKÉ korenie mleté 50g
Kód: 061029Podrobný popis
Cayenské korenie - prášok zo sušených chili papričiek druhu Capsicum frutescens. Má žltú až červenú farbu a veľmi pálivú chuť.
Za pálivosť kajenského korenia môže účinná látka kapsaicín. Kapsaicín vedci považujú za termogénnu zložku. Výsledky viacerých doterajších štúdií potvrdzujú skutočnosť, že kajenské korenie vďaka obsahu kapsaicínu môže pomôcť s chudnutím, obmedzuje chuť do jedla a zlepšuje metabolizmus.
Okrem kapsaicínu obsahuje kajenské korenie aj vitamíny A, B, C, E a K, antioxidanty ako flavonoidy, karotenoidy, omega-3 a -6 mastné kyseliny, betakarotén. Je tiež bohaté na vápnik, železo, horčík, mangán, fosfor, sodík, zinok, meď a draslík.
Kajenské korenie môže redukovať bolesť. Možným vysvetlením je, že kapsaicín aktivuje nervy na detekciu bolesti v ústach, nose a v krku, čo motivuje mozog k uvoľneniu prirodzeného lieku proti bolesti (endorfínu). Iné štúdie naznačujú, že kapsaicín znižuje krvný tlak, znižuje tvorbu krvných zrazenín, zabraňuje tvorbe žalúdočných vredov alebo môže byť použitý pri ich liečenie tým, že stimuluje produkciu žalúdočných štiav.
Kajenské korenie dodá pikantnosť pokrmom, ktoré si bez ostrej chuti už ani neviete predstaviť a neodmysliteľne k nim patrí. Tradične sa používa pri príprave chilli con carne, hodí sa tiež do receptov s fazuľou, ku kuraciemu mäsu na kari, domácim dipom, burritám, tachos, marinádam a pikantným polievkam, do guláša. Korenie sa tiež využíva pri príprave pikantných mäsových jedál a plnenej papriky. Môže sa tiež pridať do vyprážaných jedál a vaječných omeliet pre intenzívnejšiu chuť. V kombinácii so soľou si vyrobíte zaujímavú korenistú soľ, ktorú môžete použiť pri príprave rôznych mäsových pokrmov.
Zloženie: mleté cayenské papričky
Krajina pôvodu: Španielsko
Upozornenie: Skladujte na suchom a tmavom mieste.
Dodatočné parametre
Kategória: | Korenie |
---|---|
Hmotnosť: | 0.054 kg |
Balenie: | 50g |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.