KAKAO plnotučné (22-24%)
Kód: 061054 061052 Zvoľte variantPodrobný popis
Zloženie: kakaový prášok
Krajina pôvodu: EU
Kakaovník dorastá do výšky 4 – 8 m a nesie široké, tmavozelené listy v striedavom usporiadaní, s kvetmi v strapcoch. Plody stromu sa nazývajú kakaový struk, sú oválne a v žltých alebo oranžových odtieňoch, ktoré obsahujú niekoľko semien známych ako „kakaové bôby“. Tieto bôby sú hlavnou odmenou získanou z kakaovníka, ktorý sa spracováva, suší, fermentuje, praží a melie, aby sa získal kakaový prášok.
Tento jemne mletý kakaový prášok je zásobárňou živín, vrátane vlákniny, bielkovín a aminokyselín, okrem dôležitých minerálov, ako je vápnik, horčík, fosfor, mangán, železo, meď, zinok. Kakaový prášok navyše obsahuje pokladnicu polyfenolových antioxidantov, ktoré odstraňujú chronické ochorenia hypertenzie, cukrovky a rakoviny. Niet pochýb o tom, že množstvo výživných zlúčenín v kakaovom prášku poskytuje vynikajúce zdravotné stimuly, ako je prevencia rakoviny, regulácia krvného tlaku, stimulácia mozgových funkcií, zlepšenie zdravia srdca a zvládnutie príznakov cukrovky.
Kvalitné kakao musí obsahovať minimálne 20 percent hmotnosti kakaového masla vzhľadom na hmotnosť sušiny. Kakao holandského typu je vnímané ako špeciálny produkt vyššej kvality. Obsahuje takmer dvojnásobok tuku v porovnaní s inými druhmi kakaa a vyrýba sa z kvalitnejších bôbov. Výsledkom je kakaový prášok s vyšším obsahom tuku, nižším obsahom škrobu, podstatne aromatickejší, s mahagónovou farbou a chuťovým profilom, ktorý zdôrazňuje tmavšie, orieškovejšie a zemitejšie tóny kakaa.
Nutričné hodnoty v 100g: |
|
Energia: |
1445KJ/349kcal |
Tuky: |
22,7g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: |
12,5g |
Sacharidy: |
8,9g |
z toho cukry: |
0,06g |
Bielkoviny: |
19,9g |
Soľ: |
0,01g |
Upozornenie: Skladujte na suchom a tmavom mieste.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.