KAKAOVÉ BÔBY drvené BIO RAW
Kód: 220025 220026 Zvoľte variantPodrobný popis
Kakaové bôby sú vlastne 100% kakao, takže ich nikdy nespotrebujete toľko ako bežne dostupné obyčajné kakao. Keď sa chceme zbaviť hladu, môžeme ich jesť aj samotné. Rýchlo zasýtia a vy tak môžete odohnať chuť na sladké. Pri prvom ochutnaní je ich chuť silne horká, čo vás môže prekvapiť. Pri ďalších kúskoch si túto nezvyčajnú chuť ľahko obľúbite.
Nepražené kakaové bôby sú prírodným zdrojom pre zdravie nevyhnutného horčíka. Okrem toho obsahujú vápnik, fosfor, železo, teobromín, organickú síru, meď, mangán, selén, zinok, draslík, vitamíny A, B1, B2, B6, C, D, E, aminokyseliny a v malom množstve kofeín. Kakaové bôby sú tiež jedným z najbohatších prírodných zdrojov antioxidantov. Antioxidanty pozitívne vplývajú na naše zdravie, znižujú riziko vzniku rakoviny, srdcovo-cievnych chorôb a prospievajú dlhovekosti.
Vynikajúce ako posýpka a ozdoba dezertov alebo zmrzliny, do kaší, jogurtu, cereálií a smoothies. V malom množstve ich možno pridať do cesta na rôzne koláče, sladké pečivo alebo sušienky. Hodia sa namiesto kúskov čokolády alebo v kombinácii s ňou, ovocím či praženými orieškami.
Odporúčané dávkovanie: 10 - 15g denne
Zloženie: nepražené BIO kakaové bôby drvené
Krajina pôvodu: Peru
Nutričné hodnoty v 100g: |
|
Energia: |
2499KJ/604kcal |
Tuky: |
50,3g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: |
34,2g |
Sacharidy: |
18,2g |
z toho cukry: |
1,0g |
Bielkoviny: |
13,0g |
Soľ: |
0,25g |
Horčík: |
131mg |
Upozornenie: Skladujte na suchom a tmavom mieste.
Kakao sa vo všeobecnosti považuje za bohatý zdroj antioxidantov ako sú prokyanidíny a flavonoidy. Tým sú pripisované omladzujúce účinky. Epikatechín obsiahnutý v kakau má podľa výskumov rôznorodé pozitívne účinky na ľudské zdravie. Množstvo antioxidantov sa klasifikuje tzv. ORAC jednotkami – kakao ich obsahuje viac než 500 (napr. u nás na antioxidanty bohaté čučoriedky obsahujú cca 50 ORAC).
O kakau je známe, že má aj povzbudzujúce účinky. Tie spôsobuje látka s názvom theobromín, ktorý má jemný, dlhotrvajúci stimulačný účinok na organizmus, používa sa aj v medicíne ako diuretikum, vazodilatans a srdcové stimulans. Teobromín v kakau nie je pre ľudí toxický ani pri konzumácii veľkého množstva. Teobromínu vďačí kakao aj za svoju horkú chuť.
Kakao obsahuje nenasýtené mastné kyseliny omega 6, ktoré sú však v čokoládach pražením znehodnotené na zdraviu škodlivé transmastné kyseliny.
Kakao rovnako obsahuje veľa minerálov a vitamínov. Je zdrojom hořčíka, železa, síry, chrómu, mangánu, zinku a medi.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.