KOKOSOVÝ olej (na varenie a pečenie) Natura

Kód: 011012 011013 011014 Zvoľte variant
1 hodnotenie
5,50 € 10,80 € 26,50 € od 5,50 €
Skladom Momentálne nedostupné Momentálne nedostupné Zvoľte variant
Objem
Zvolený variant nie je k dispozícii. Reset vybraných parametrov.
Môžeme doručiť do:
3.4.2024 - - Zvoľte variant

KOKOSOVÝ OLEJ je ideálnym olejom na pečenie, varenie a vyprážanie, nakoľko je odolný voči vysokým teplotám a nedá sa prepáliť (nevytvárajú sa nezdravé karcinogénne látky). Je to funkčná potravina s blahodarným pôsobením na celý ľudský organizmus !

 

Detailné informácie

Podrobný popis

Zloženie: rafinovaný kokosový olej

Krajina pôvodu: Indonézia

 

Tento olej NEMÁ jemnú príchuť a ani vôňu kokosu. Získava sa lisovaním usušenej dužiny kokosového orecha, následne je tepelne spracovaný za účelom odstránenia vône, a to prostredníctvom parnej destilácie. Olej sa bieli pomocou fullerovej hlinky a aktívneho uhlia (prírodné pohlcovače toxických látok), v rámci procesu sa použije ešte kyselina citrónová. Rozpúšťa sa pri teplote 25 °C a netreba ho skladovať v chladničke. Má antivirálny a antibakteriálny efekt (MCT), silne potlačuje kvasinky, plesne, kandidu (candida albicans), stimuluje metabolizmus, pomáha v boji s nadváhou, priaznivo pôsobí aj pri poruchách štítnej žľazy. Má nižšiu energetickú hodnotu ako ostatné tuky, jeho trávenie sa podobá tráveniu sacharidov

 

V čom sa líši kokosový olej od ostatných olejov?

Kokosový olej obsahuje hlavne (64%) mastné kyseliny so strednou dĺžkou uhlíkového reťazca. Najväčšiu časť (42-50%) týchto mastných kyselín tvorí najpriaznivejšia spomedzi mastných kyselín - kyselina laurová (dodekanová), ktorá je známa svojimi mimoriadne pozitívnymi zdravotnými vplyvmi. Má antibakteriálny účinok, podporuje metabolizmus bielkovín a tukov, ako aj vstrebávanie minerálnych látok. Kokosový olej je najbohatším prirodzeným zdrojom  kyseliny laurovej.

Nutričné hodnoty v 100g:

Energia:

753,14KJ/180kcal

Tuky:

100,0g

z toho nasýtené mastné kyseliny:

92,1g

z toho polynenasýtené mastné kyseliny:

1,6g

z toho mononenasýtené mastné kyseliny: 6,2g

Sacharidy:

0,0g

z toho cukry:

0,0g

Bielkoviny:

0,0g

Soľ:

0,0g

 

kyselina Laurová 47,5g
kyselina Myristová 18,1g
kyselina Palmitová 8,8g
kyselina Kaprylová 7,8g
kyselina Caprinová 6,7g
kyselina Stearová 2,6g
kyselina Kaprónová 0,5g
kyselina Olejová 6,2g
kyselina Linolová 1,6g

 

Upozornenie: Skladujte na suchom a tmavom mieste. Uchovať pri izbovej teplote na suchom mieste. Nie je nutné skladovanie v chladničke!

Kyselina laurová

Okrem vitamínov A, C a E obsahuje kokosový olej aj kyselinu laurovú, ktorá je dôležitou zložkou materského mlieka. Nezriedka sa teda s kokosovým orechom spája aj prirovnanie "tajomstvo dlhovekosti". Kyselina laurová je významným antioxidantom a prírodným antibiotikom. Chráni imunitný systém pred vírusmi, baktériami a plesňami. Práve preto hrá dlhé roky v alternatívnej medicíne "prvé husle".

Spravil sa Vám po prekonanej chrípke na perách herpes? Natrite si postihnuté miesto kokosovým olejom a uvidíme, že po ňom zakrátko nebude ani stopy.

Olej využívajú aj diabetici a pacienti so sníženou funkciou obličiek. Odporúčajú ho i ľuďom s vysokým krvným tlakom.

Pri trávení mastných kyselín so strednou dĺžkou uhlíkového reťazca nie sú potrebné enzýmy pankreasu ani žlč, čím sa tieto mastné kyseliny správajú úplne odlišne od mastných kyselín obsiahnutých v iných olejoch alebo tukoch. Práve preto kokosový olej docieli rýchle a jednoduché vstrebávanie živín.

Vplyv tukov na zdravie určuje ich nasýtenosť, dĺžka uhlíkového reťazca, ako aj to, do akej miery majú tendenciu oxidovať a tvoriť voľné radikály. Rastlinné oleje tvoria hlavne viacnásobne nenasýtené (polynenasýtené) mastné kyseliny, avšak kokosový olej pozostáva zväčša z nasýtených mastných kyselín. Obrovskou výhodou nasýtených mastných kyselín oproti nenasýteným je popri inom aj to, že nemajú tendenciu oxidovať, keďže medzi ich uhlíkovými atómami niesú dvojité väzby, čím nevytvárajú voľné radikály (karcinogénny účinok). Kokosový olej teda môžeme bezproblémovo zahriať. Je najvhodnejším prírodným olejom na pečenie a vyprážanie.

Kokosový tuk pomáha udržiavať/normalizovať telesnú hmotnosť tým, že v ňom obsiahnuté mastné kyseliny so strednou dĺžkou uhlíkového reťazca (tzv. MCT – medium chain triglycerides) sa premieňajú skôr na energiu, než by mali šancu usadiť sa v tele, v podobe telesného tuku (zintenzívni látkovú výmenu). Popri vyváženej strave takáto stimulácia metabolizmu pôsobí priaznivo aj na činnosť štítnej žľazy.

Kokosový olej navyše obsahuje menej kalórií ako väčšina olejov či tukov.

Mastné kyseliny so strednou dĺžkou uhlíkového reťazca nekolujú tak dlho v krvnom obehu ako ostatné tuky, čím sa neukladajú na stenách ciev, nezužujú tak prietok v artériách. Kokosový olej je čistým, 100%-ným rastlinným olejom, ktorý neobsahuje cholesterol.

Bohatý zdroj vápnika

Jeden jediný kokosový orech obsahuje 20% potrebnej dennej dávky vápnika. Zdravé kosti, vitalitu a najmä obnovu imunitného systému zabezpečuje i vláknina. Tá nechýba v dužine, ktorá sa často suší a používa napr. ako doplnok do koláčov a zákuskov. Keď sa povie kokos, našinci si zväčša predstavia chutný koláč posypaný strúhaným kokosom. Ale to zďaleka nie je všeko! S kokosovým olejom sa dá variť, vyprážať i piecť, pretože výborne znesie vysoké teploty a nestráca pritom pôvodnú kvalitu, zdraviu prospešné látky a ani chuť. Oproti iným olejom má ten kokosový nižšiu energetickú hodnotu, je ľahko stráviteľný a výživnejší.

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.