PŠENOVÉ vločky
Kód: 034025 034026 034027 Zvoľte variantPodrobný popis
Pšeno je veľmi ľahko stráviteľné, má priaznivý pomer makroživín: sacharidov 70 %, bezlepkových obilnín je 10 %, obsahuje viac tukov ako lepkové obilniny – 4 %. Vyššie percento tukov spôsobuje žltnutie pšena (čiže rýchlejšiu oxidáciu). Vláknina u pšena je znížená z pôvodného prosa z 10 % na 3%. Pšeno pôsobí mierne zásadotvorne, obsahuje veľa vitamínov B-komplexu, draslíka, horčíka, železa a zinku. Pšeno má glykemický index 50. Pšeno je vhodné pri chudnutí a pre diabetikov, keďže nerozkolíše hladinu glykémie a tým nevyvoláva častý pocit hladu, pekne a nadlho zasýti.
Proso patrí k najstarším kultúrnym plodinám. Už starí Egypťania a Gréci z neho robili chlieb, pivo a liehoviny. Údajne pochádza z Číny, východnej Ázie a Indie a v týchto krajinách sa radí medzi jedno z piatich posvätných zŕn. Vo svojej kuchyni ho používali aj naši predkovia, čiže Slovania, pripravovali z neho chutné kaše, výživné placky či polievky. Po odstránení plevy z prosa nám ostane pšeno. Pri varení sa najčastejšie budeme stretávať s pšenom (po česky nazývané jáhly a lat. Panicum miliaceum L.). Jedná sa o bezlepkovú obilninu, ktorú by som určite nevynechala v jedálničku. Je odporúčané celiatikom. Ajurvéda odporúča túto obilninu ľudom, ktorí chcú chudnúť. Navyše nie je pomocníkom len pri chudnutí, ale podľa starej východnej medicíny chráni našu slezinu a pankreas a liečebne pôsobí pri žalúdočných problémoch. Preto je vhodné určite aj pri liečbe cukrovky.
Zloženie: pšenové vločky
Krajina pôvodu: Poľsko
Nutričné hodnoty na 100g: | |
---|---|
Energia: | 1505kJ/360kcal |
Tuky: | 4,0g |
z toho nasýtené: | 0,7g |
Sacharidy: | 69,0g |
z toho cukry: | 1,5g |
Bielkoviny: | 10,0g |
Soľ: | 0,01g |
Upozornenie: Skladujte na suchom a tmavom mieste.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.