ŠPALDOVÁ múka biela 100% 1kg hladká
Kód: 032056Podrobný popis
Zloženie: špaldová múka biela hladká
Krajina pôvodu: Slovensko
Hlavným benefitom špaldovej múky je vysoký obsah bielkovín (17%) , ktoré májú významnú nutričnú hodnotu a iné zloženie aminokyselín ako bielkovina bežnej pšenice. Tuk, ktorý obsahuje (2,5%) má priaznivé zloženie mastných kyselín najmä kvôli vysokému podielu nenasýtených mastných kyselín.
Špaldová mouka je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamíny A a E a také minerální látky (fosfor, draslík, hořčík, vápník, zinek). Vysoký obsah lepku ve špaldě jí dává vynikající pekárenské vlastnosti a pečivo zůstává déle čerstvé a šťavnaté.
Špalda stimuluje imunitný systém a obsahom beta-karoténu pôsobí regeneračne na telové bunky a chráni telo pred infekciami. Je ľahšie stráviteľná než všetky ostatné obilniny v akejkoľvek podobe. Pri konzumácii špaldy sa tuk v tele neukladá tak intenzívne (napríklad sliepky kŕmené špaldou znášajú viac vajec, ale netučnejú). Na zasýtenie vám stačí menšie množstvo jedla pripraveného zo špaldy, pretože vás zasýti skôr. Je to zrejme spôsobené nižším glykemickým indexom špaldových zŕn.
V porovnaní s ostatnými obilninami je špalda omnoho prospešnejšia pre vaše zdravie, pričom jej využitie je skutočne všestranné. Špaldovú múku môžete vymeniť za pšeničnú a pripravovať z nej všetko rovnako ako ste boli zvyknutí z tej klasickej – koláče, palacinky, chlieb, cestoviny, knedľu atď. Zo špaldy sa dá doknca pripraviť káva, ktorá je bez kofeínu a vyniká skvelou chuťou.
Špalda pomáha zmierniť napríklad tieto zdravotné problémy:
Vďaka vysokému obsahu vlákniny , pomáha predchádzať žlčníkovým kameňom
Vďaka kombinácii živín ktoré obsahuje, je obzvlášť prospešná pre ľudí trpiacich migrénou, aterosklerózou, či cukrovkou
Pomáha pri vysokom cholesterole, či vysokom krvnom tlaku
Špalda nespôsobuje u ľudí, ktorí sú citliví na pšenicu, intolerantnú reakciu (Pozor obsahuje však glutén a nie je vhodná pre celiatikov aj keď niektorí ju tolerujú bez problémov. Môže to byť spôsobené tým, že glutén v špalde má iné zloženie, ako glutén v pšenici)
Špalda je psychofarmatikum prvého stupňa, no bez škodlivých účinkov – upokojuje a posilňuje psychiku
Má aj protirakovinové účinky, a to práve vďaka tomu, že betakarotén a tiokyanát podporujú regeneráciu buniek. Spomínané estrogény prírodného pôvodu môžu podľa niektorých odborníkov pôsobiť priaznivo pri hormonálne predurčených druhoch nádorových ochorení.
Nutričné hodnoty na 100g: | |
---|---|
Energia: | 1511kJ/356kcal |
Tuky: | 1,2g |
z toho nasýtené: | 0,1g |
Sacharidy: | 73,0g |
z toho cukry: | 0,7g |
Bielkoviny: | 12,0g |
Soľ: | 0,01g |
Upozornenie: Skladujte na suchom a tmavom mieste.
Dodatočné parametre
Kategória: | Múky |
---|---|
Hmotnosť: | 1.01 kg |
Balenie: | 1kg hladká |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.