TAPIÓKA škrob

Kód: 033035 033039 Zvoľte variant
Neohodnotené
1,39 € 3,40 € od 1,39 €
Skladom Skladom Zvoľte variant
Balenie
Zvolený variant nie je k dispozícii. Reset vybraných parametrov.
Môžeme doručiť do:
7.12.2022 7.12.2022 Zvoľte variant

Túto (pre nás nezvyčajnú) surovinu používali už starí Mayovia na svoje zasýtenie. Tapioka je chuťovo takmer neutrálny škrob, ktorý sa získava zo spracovaného a vysušeného koreňa manioku jedlého, známeho tiež pod názvom yuca. Pre lepšiu predstavivosť môžeme ho prirovnať maniok k zemiakom.

Najbežnejším spôsobom prípravy je puding alebo kaša. Tapioka varená v mlieku (odporúča sa kokosové) veľmi pripomína našu ryžu v mlieku. A keďže je hustejšej a rôsolovitejšej konzistencie, môžeme z nej vykúzliť rôzne pudingové tortičky, dezerty ozdobené sezónnym ovocím, ovocným prelivom, zmrzlinou. Pridaním smotany a želatíny sa dezertíky chuťovo približujú panna cotte.

Múka sa uplatní hlavne ako náhrada lepkovej múky – ako zahusťovadlo do polievok, omáčok, všade tam, kde používame na zahustenie zemiaky, ako súčasť krémov do zákuskov i do samotného cesta. Pozor, cesto z takejto múky je veľmi krehké, preto sa tapioková múka skôr hodí do piškótového cesta ako do treného. Dobre sa z nej robia rôzne bezlepkové placky, lievance či palacinky.

Ďalej sa múka výborne hodí na chutný domáci chlieb alebo pečivo, čím výrobok získa po upečení krásnu chrumkavú kôrku.

Zloženie: tapiókový škrob

Krajina pôvodu: Thajsko

Detailné informácie

Podrobný popis

Tapioka je zdravým a bohatým zdrojom uhľohydrátov, ktorých obsahuje asi 88%, s nízkym obsahom bielkovín (cca 0,2%) a takmer bez tukov (cca 0,02%). Mineralizuje telo dodávaním vápnika pre zdravie kostí i zubov, fosforu pre zdravú stavbu kostí, draslíka ako prvku v prevencii vysokého krvného tlaku, horčíka pre výbornú funkciu svalového a nervového systému a železa, ktorého dôležitou úlohou je okrem iného prenos kyslíka v tele. Z vitamínov sa v tapioke vyskytuje kyselina listová a niektoré ďalšie vitamíny skupiny B. Keďže patrí, podobne ako zemiaky, medzi prirodzene bezlepkové potraviny, je ideálnou súčasťou bezlepkovej diéty.  Aj pre ľudí, ktorí netrpia celiakiou, je tapioka prínosná pre svoj pozitívny vplyv pri úľave od tráviacich ťažkostí.  Z hľadiska energetického obsahu je tapioka pomerne kalorická (100 g dodá energiu asi 300 kalórií), avšak dokáže rýchlo a na dlhšiu dobu zasýtiť.

Nutričné hodnoty na 100g:
Energia: 1485kJ/350kcal
Tuky: 0,5g
z toho nasýtené: 0,1g
Sacharidy: 86,0g
z toho cukry: 0,5g
Bielkoviny: 0,5g
Soľ: 0,1g

 

Upozornenie: Skladujte na suchom a tmavom mieste.

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.