10 priaznivých účinkov kokosovej vody na ľudské telo

img (1)

Kokosová voda skvelo doplní pitný režim každého z nás a pre jej benefity je v poslednej dobe často vyhľadávaná. Je vhodná na každodenné užívanie a jedná sa o čisto prírodný produkt. Kokosová voda je osviežujúca, má prírodne sladkú chuť, málo kalórií, neobsahuje takmer žiaden tuk. Je ideálna pre športovcov, kvôli jej schopnosti hydratovať organizmus.

Prejdime si teraz jednotlivé benefity kokosovej vody:

1.       Zabraňuje dehydratácii vďaka obsahu 5 základných elektrolytov

Kokosová voda má vysoký obsah týchto 5 prvkov:

·         draslík

·         horčík

·         vápnik

·         sodík

·         fosfor

Vďaka tomu v tele nedochádza k nadmernej strate vody, a to aj pri namáhavých fyzických aktivitách. Preto je vhodná pre športovcov.

2.       Podporuje chudnutie

Obsah kalórií v kokosovej vode je len minimálny, preto je vhodná na užívanie takmer bez obmedzení a je vhodná pre všetky typy diét. Naopak poskytuje telu nutričnú bombu, preto je mimoriadne vhodná aj pri všetkých redukčných diétach.

3.       Pomáha telu regenerovať po náročnom večeri

Ak sa stane, že vypijete viac alkoholu ako by ste mali, kokosová voda upokojí žalúdok a dodá telu potrebnú výživu a hydratáciu.

4.       Vonkajšia aplikácia prečisťuje pokožku a hydratuje ju

5.       Podporuje trávenie

Obsah bioaktívnych enzýmov zapríčiňuje, že sa kokosová voda zúčastňuje aj pri tráviacich procesoch.

6.       Vysoký obsah vitamínov, aminokyselín, antioxidantov a fytonutrientov

Kokosová voda obsahuje veľa vitamínov B skupiny, má vysoký obsah zinku, selénu, jódu a síry.

7.       Podporuje imunitu

Má silné antivirálne a antibakteriálne účinky, počas choroby napomáha telu v boji proti infekciám a vírusovým ochoreniam. Ak ste zdraví, tak v tomto prípade podporuje váš imunitný systém.

8.       Pomáha regulovať krvný tlak

Voda z kokosu zlepšuje cirkuláciu krvi a znižuje krvný tlak, čo vedie k zníženiu rizika infarktu.

9.       Výborná výživa aj pre mozog

Je vhodná aj pri zvýšenej nefyzickej záťaži, ako napr. skúškové obdobie, či pre ľudí, ktorí veľa pracujú hlavou. Je to kvôli vysokému obsahu elektrolytov. Kokosová voda obsahuje viac draslíka ako štyri banány.

10.   Spomaľuje starnutie

Obsahuje cytokiníny (skupina rastlinných hormónov), ktoré sú zodpovedné za rast, vývoj a starnutie rastlín. Preukázalo sa, že majú účinok aj na ľudské kožné bunky.

Kokosová voda sa teda zdá byť zázrakom z prírody pre naše telo. No v skutočnosti je tomu aj tak. Ak sa vám zdá, že vaše telo je často dehydratované a má málo nutirentov, skúste kokosovú vodu. Aj tu nezabúdajte na pravidlo „všetko s mierou“, pri nadmernom užívaní môže mať kokosová voda laxatívne účinky.

Na zdravie!

Autor: Ing. Ladislav Čobirka • Zdroj: https://www.badatel.net/pozrite-co-urobi-pitie-cerstvej-kokosovej-stavy-s-vasim-telom/
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.