Lucuma ako liek: 9 prínosov Lucumy pre ľudské telo

lucuma

Lucuma je v Peru ľudovo nazývaná ako „Zlato Inkov“ a je symbolom dlhovekosti a plodnosti. Lucuma (Pouteria Lucuma) je takzvané superovocie, ktoré sa v Peru konzumuje po stáročia. No v poslednej dobe sa prichádza na skutočnosť, že sa v podstate jedná o ovocie plné liečivých účinkov a živín. V Južnej Amerike sa toto sladké ovocie používa v medicíne pre jeho antibiotické, antimikrobiálne a antimykotické účinky.

Európania objavili Lucumu okolo roku 1500 a prirovnávali ju k vajcu, kôli jej tvaru a farbe vnútra, ktoré sa dá prirovnať k farbe žĺtka. Chuť Lucumy pripomína kombináciu sladkých zemiakov a javorového sirupu, niektoré druhy môžu chutiť ako mango krížené s marhuľami. Ovocie je typické pre oblasť Južnej Ameriky a darí sa mu vo výškach medzi 1300 až do 3000 metrov nad morom. Ako čerstvú formu ovocia na pultoch v supermarkete ho nenájdete, preto v našich zemepisných šírkach je vhodné siahnuť po sušenej podobe, vo forme prášku.

Aj keď Lucuma nepatrí medzi top potraviny na grafe ORAC (graf pre znázornenie antioxidačnej hodnoty potravín), napriek tomu je plná živín a môže byť použitá ako náhrada cukru, ako jeho prírodná a zdravá forma.

Tu je top 9 benefitov Lucumy:

1.       Vysoký obsah beta-karoténu – Dá sa to vyčítať už z farby plodu, že toto ovocie je plné beta-karoténu. Zároveň je to výborný zdroj vitamínu A, ktoré naše telo potrebuje pre dobrý zrak, správny bunkový rast a na posilnenie imunity. Beta-karotén má protirakovinotvorné účinky a zabraňuje rakovinovému bujneniu hlavne v pažeráku, pečeni, pankrease, hrubom čreve konečníku, prostate, čo sa týka žien, chráni pred rakovinou vaječníkov a krčka maternice. Je to dôsledok toho, že beta-karotén z Lucumy sa správa v ľudskom tele ako antioxidant.

2.       Je to prírodné sladidlo – Lucuma vie dobre osladiť potraviny bez toho, aby vám dvihla hladinu cukru v krvi. Okrem toho obsahuje mnoho živín, o ktoré je klasický cukor ochudobnený.

3.       Lucuma je bohatá na železo – Železo pomáha zlepšiť transport kyslíka do buniek a je dôležité hlavne pre tehotné a dojčiace ženy. Optimálne množstvo železa v tele prispieva k zvýšeniu energetickej hladiny.

4.       Rastlinný zdroj niacínu (vitamín B3) – Vhodné najmä pre vegetariánov a vegánov na doplnenie vitamínu B3, ktorý sa inak bežne nachádza v mäse. Vitamín B3 pomáha pri trávení, pri vývoji a regenrácii svalstva, pomáha regulovať stres a podporuje tvorbu pohlavných hormónov.

5.       Lucuma je plná antioxidantov – Vysoký obsah antioxidantov pomáha ako prevencia voči mnohým ochoreniam vrátane rakoviny a spomaľuje proces starnutia.

6.       Balík vitamínov a minerálov – Lucuma obsahuje vysoký podiel Kalcia, Zinku, Železa, Vitamínu C, Niacínu a vlákniny. Okrem toho obsahuje 14 esenciálnych stopových minerálov.

7.       Zdroj vlákniny – Lucuma je plná vlákniny, čo napomáha správnej funkcii tráviaceho systému. Je účinná proti zápche a nadúvaniu.

8.       Je výborná na hojenie rán a je protizápalová – Výborný protizápalový koktail pripravíte zo škorice, zázvoru a lucumy. Bude to zdravá a zároveň chutná bomba.

9.       Antivírusové a antibakteriálne účinky – Olej z orecha Lucumy má výrazné antivírusové a antibakteriálne účinky. Pôsobí ako prevencia voči prechladnutiu, chrípke, vírusovým a bakteriálnym ochoreniam. V mnohých prípadoch sa dá použiť aj ako náhrada farmaceutických antibiotík.

 

Ako sa dá Lucuma použiť? Možností je veľa. Tu je niekoľko tipov:

·         Lucumou nahradíte hnedý cukor v pomere 2:1 a môžete ju použiť na sladenie svojich obľúbených nápojov, čajov, jedál, zákuskov a dokonca aj zmrzliny

·         Pripravte si svoje obľúbené smoothies, s Lucumou im dodáte lahodnú sladkú chuť a veľa pozitívnych látok spomenutých vyššie.

·         Je vhodná prísada do kaší, do jogurtov a chutí dobre aj s rastlinnými náhradami mlieka

·         Pridajte ju do pečenia, do fondánov, brownies a pod.

·         Ochutťe jedlá, ktoré varíte na sladko, prípadne sladkasté polievky.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.