Mrkvovo-jablkové smoothie

mrkvové smoothie

Mrkvovo-jablkové smoothie

Suroviny:

2 mrkvičky

1 jabĺčko

lístky žihľavy

citrónovú šťavu

štipku škorice

vodu na zriedenie (nemusí byť)

1 - 2ČL drveného ľanového semienka

datlový sirup podľa chuti

alebo agáve sirup podľa chuti

1ČL olivového oleja

Všetky ingrediencie dáme do mixéra a po chvílke máme osviežujúce smoothie :)

Čo dobré vyťažíme pre naše telo?

Alfa – a beta – betakarotény na celý deň, železo, draslík, sodík, vápnik i niektoré vitamíniky skupiny B, kyselinu listovú, vitamín E, D a K a mnoho pektínu (spomínaný nižšie).

Mrkvičke sa hovorí “bojovník proti rakovine”. Karotenoidy, ktoré obsahuje, skutočne aktívne a účinne chránia pred rakovinou. Ak sú naše bunky akokoľvek poškodené, pomáha im k ich obnove. Iba jedna mrkvička denne znižuje u fajčiarov riziko vzniku rakoviny pľúc.

Pri konzumácii mrkvy platí, že vždy ju musíme konzumovať s nejakým tukom. Takto z nej využijeme maximum. Čím menšie kúsky mrkvy konzumujeme, tým náš organizmus lepšie vstrebáva betakarotén (je to predstupeň vitamínu A) – čiže vo forme smoothie je to NAJ.

Mrkvička je šetrná pre žalúdok a črevá, a to hlavne vďaka pektínu (druh rozpustnej vlákniny), ktorý obsahuje. Pektín v žalúdku naboptná a vytvorí ochranný povlak na podráždený žalúdok alebo črevá. A taktiež pektín znižuje hladinu cholesterolu a čistí našu pečeň.

Čo ďalšie môžeme pridať do smoothie? 

Veľmi dobré je požiť i vňať mrkvy. Obsahuje totiž množstvo úžasných látok. Vňať mrkvy, ktorú každý vyhadzuje do koša, obsahuje trikrát viac živín ako samotná mrkvička!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.