Výhody kokosového oleja

výhody kokosového oleja

V čom sa líši kokosový olej od ostatných olejov? Kokosový olej obsahuje hlavne (64%) mastné kyseliny so strednou dĺžkou uhlíkového reťazca. Najväčšiu časť (42-50%) týchto mastných kyselín tvorí najpriaznivejšia spomedzi mastných kyselín - kyselina laurová (dodekanová), ktorá je známa svojimi mimoriadne pozitívnymi zdravotnými vplyvmi. Má antibakteriálny účinok, podporuje metabolizmus bielkovín a tukov, ako aj vstrebávanie minerálnych látok. Kokosový olej je najbohatším prirodzeným zdrojom kyseliny laurovej.

Kyselina laurová

Okrem vitamínov A, C a E obsahuje kokosový olej aj kyselinu laurovú, ktorá je dôležitou zložkou materského mlieka. Nezriedka sa teda s kokosovým orechom spája aj prirovnanie "tajomstvo dlhovekosti". Kyselina laurová je významným antioxidantom a prírodným antibiotikom. Chráni imunitný systém pred vírusmi, baktériami a plesňami. Práve preto hrá dlhé roky v alternatívnej medicíne "prvé husle".

Spravil sa Vám po prekonanej chrípke na perách herpes? Natrite si postihnuté miesto kokosovým olejom a uvidíme, že po ňom zakrátko nebude ani stopy.

Olej využívajú aj diabetici a pacienti so sníženou funkciou obličiek. Odporúčajú ho i ľuďom s vysokým krvným tlakom.

Pri trávení mastných kyselín so strednou dĺžkou uhlíkového reťazca nie sú potrebné enzýmy pankreasu ani žlč, čím sa tieto mastné kyseliny správajú úplne odlišne od mastných kyselín obsiahnutých v iných olejoch alebo tukoch. Práve preto kokosový olej docieli rýchle a jednoduché vstrebávanie živín.

Vplyv tukov na zdravie určuje ich nasýtenosť, dĺžka uhlíkového reťazca, ako aj to, do akej miery majú tendenciu oxidovať a tvoriť voľné radikály. Rastlinné oleje tvoria hlavne viacnásobne nenasýtené (polynenasýtené) mastné kyseliny, avšak kokosový olej pozostáva zväčša z nasýtených mastných kyselín. Obrovskou výhodou nasýtených mastných kyselín oproti nenasýteným je popri inom aj to, že nemajú tendenciu oxidovať, keďže medzi ich uhlíkovými atómami niesú dvojité väzby, čím nevytvárajú voľné radikály (karcinogénny účinok). Kokosový olej teda môžeme bezproblémovo zahriať. Je najvhodnejším prírodným olejom na pečenie a vyprážanie - neprepaľuje sa a odoláva teplote 200ºC.

Kokosový tuk pomáha udržiavať/normalizovať telesnú hmotnosť tým, že v ňom obsiahnuté mastné kyseliny so strednou dĺžkou uhlíkového reťazca (tzv. MCT – medium chain triglycerides) sa premieňajú skôr na energiu, než by mali šancu usadiť sa v tele, v podobe telesného tuku (zintenzívni látkovú výmenu). Popri vyváženej strave takáto stimulácia metabolizmu pôsobí priaznivo aj na činnosť štítnej žľazy.

Kokosový olej navyše obsahuje menej kalórií ako väčšina olejov či tukov.

Mastné kyseliny so strednou dĺžkou uhlíkového reťazca nekolujú tak dlho v krvnom obehu ako ostatné tuky, čím sa neukladajú na stenách ciev, nezužujú tak prietok v artériách. Kokosový olej je čistým, 100%-ným rastlinným olejom, ktorý neobsahuje cholesterol.

Bohatý zdroj vápnika

Jeden jediný kokosový orech obsahuje 20% potrebnej dennej dávky vápnika. Zdravé kosti, vitalitu a najmä obnovu imunitného systému zabezpečuje i vláknina. Tá nechýba v dužine, ktorá sa často suší a používa napr. ako doplnok do koláčov a zákuskov. Keď sa povie kokos, našinci si zväčša predstavia chutný koláč posypaný strúhaným kokosom. Ale to zďaleka nie je všeko! S kokosovým olejom sa dá variť, vyprážať i piecť, pretože výborne znesie vysoké teploty a nestráca pritom pôvodnú kvalitu, zdraviu prospešné látky a ani chuť. Oproti iným olejom má ten kokosový nižšiu energetickú hodnotu, je ľahko stráviteľný a výživnejší.

Výhody v skratke:

  • redukuje riziko aterosklerózy

  • znižuje krvný tlak

  • redukuje riziko rakoviny

  • podporuje imunitný system

  • pomáha mať cukrovku pod kontrolou

  • podporuje činnosť štítnej žľazy

  • podporuje metabolizmus

  • podporuje chudnutie

  • stabilizuje ženské hormóny

  • pomáha chrániť pred rakovinou kože

  • má prírodný obsah vitamínu B1, B2, E, niacin a B6

  • obsahuje mangán, meď, zinok, selén, železo…

  • zlepšuje vstrebateľnosť vápnika a horčíka

  • pôsobi proti osteoporóze

  • znižuje zápaly kĺbov a svalov, opravuje tkanivá

  • chráni pred rozvojom Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby

  • lieči chronický únavový systém

  • poskytuje antioxidanty, ktoré spomaľujú stárnutie...

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.