Zápal sedacieho nervu ISCHIAS

Ischias (zápal sedacieho nervu) je charakteristický bolesťou, ktorá pramení v bedrovej oblasti a vystreľuje do dolných končatín. Bolesti bývajú intenzívne a pulzujúce. Okrem konzervatívnej liečby sa v týchto prípadoch využíva aj prírodná alternatíva. Od HillVital vám ponúkame čaje, balzamy a vitamínové doplnky, ktoré si získali mnohých spokojných zákazníkov. Najvýznamnejšie prírodné analgetikum je Salikort balzamMaster balzam pomôže uvoľniť svalové napätie a príjemne chladí postihnuté miesto. Antistresový čaj Relax vám zase pomôže nastoliť pokojný spánok v čase intenzívnej bolesti.

Slovom ischias sa v medicínskej literatúre označuje zápal sedacieho svalu, ktorého cudzí názov znie nervus ischiadis. Pre ischias je charakteristická bolesť prameniaca v bedrovej oblasti prechádzajúca panvou do dolných končatín, na zadnú stranu stehna, v závažnejších prípadoch do predkolenia až chodidla.

Bolesti bývajú veľmi intenzivné, bolesť je bodavá, niekedy až pulzujúca. Bolesť tohto nervu sa odborne nazýva ischalgia. K bolesti sa pridávajú ešte ďalšie zvyčajné nepríjemnosti, ako je obmedzenie pohyblivosti, svalová slabosť, ale aj parestézie (brnenie, trpnutie, svrbenie, pálenie a znecitlivenie postihnutých oblasti).

NEZNESITEĽNÉ BOLESTI A PÁLENIE A SVRBENIE A TRPNUTIE… PREČ S NÍM!

Fytoterapia je rokmi osvedčená metóda riešenia najrozličnejších zdravotných problémov. Naša spoločnosť sa hrdo hlási k tejto stáročnej bylinkárskej tradícii a ako svoj top produkt už dlhodobo prezentuje Master balzam. Tento krém nepoškvrnený konzervantmi, umelými prídavkami pôsobí na vyššie uvedené nežiadúce príznaky ischiasu silou svojho prírodného zloženia. Letmý pohľad na jeho herbálne zloženie vám dá nádej, že v tomto prípade ste našli to, čo ste hľadali a že náš produkt vám zmierni neutíchajúce bolesti. Obsahuje druhy prírodných analgetík, ako aj látky uvoľňujúce svalové napätie. Sú tu i eukalyptus a mäta prinášajúce chladivé účinky na postihnuté tkanivá.

V ponuke máme aj iné prípravky, ktorých pôsobenie je verifikované nielen časom, ale i vedeckými analýzami účinkov látok zastupených v rozličných liečivých rastlinách. Účinnou látkou nášho produktu Salikort je výťažok z kôry vŕby bielejIde o látku, ktorá vám pri akútnych bolestiach pomôže tlmiť bolesť, čo je v prípade ischiasu neoceniteľné. 

Vhodné je zvážiť aj náš Čaj RelaxJeho účelom je uvoľnenie svalového a psychického napätia. Hlavnou účinnou zložkou je valeriána lekárska, ktorá pôsobí sedatívne. Rovnako je druhom prírodného analgetika.

HLAVNÉ PRÍZNAKY ISCHIASU

Bolesť sedacieho nervu sa odborne nazýva ischalgia. Okrem bolesti zápal sedacieho nervu sprevádzajú ešte ďalšie zvyčajné nepríjemnosti, ako sú:

  • bolesť pri pohybe,
  • obmedzenie a zhoršenie pohyblivosti,
  • svalová slabosť,
  • parestézie (brnenie, trpnutie, svrbenie, pálenie,
  • znecitlivenie postihnutých oblasti,
  • bolesť prechádzajúca z dolných častí chrbta do oblasti panvy, zadnej strany stehna, až do predkolenia k chodidlu.

Príčiny vzniku Ischiasu

Základné príčiny tohto nepríjemného bolestivého stavu môžeme rozdeliť z hľadiska dosahu nášho konania na naše zdravie na ovplyvniteľné a neovplyvniteľné. K ovplyvniteľným môžeme zaradiť fajčiarsky zlozvyk, nadváhu, do určitej miery aj profesné zameranie, ktoré môže podstatne zvýšiť riziko poškodenia, deformácie či úrazu štruktúrnej časti chrbta, driekových či krížových stavcov, platničiek alebo okolitého svalstva. Môžeme tu zaradiť aj prechladnutie alebo “ofúknutie”, ktorého príčinou častokrát býva nedbalosť k tomu, či sme vhodne odetí vzhľadom k poveternostným podmienkam.

K neovplyvniteľným príčinám, faktorom, ktoré stoja za vznikom trampôt s ischiasom, môžeme zaradiť vek, pohlavie, geneticky dané deformácie chrbtice alebo iných častí pohybového aparátu, napr. anatomické anomálie.

Ťažkosti s ischiasom môžu prameniť aj z iných patologických procesov prebiehajúcich v ľudskom tele. Prítomnosť niektorých patologických procesov si môžeme uvedomovať na základe znalostí vlastného zdravotného stavu, o iných nám môžu priniesť správu práve také nepríjemné javy, ako sú bolesti ischiasu. Máme na mysli rôzne závažné ochorenia ako sú autoimunitné poruchydiabetes, infekčné ochorenia, ochorenia panvových orgánov ( pohlavných a vylučovacích orgánov) a pod.

MECHANICKÉ PRÍČINY KOMPRESIE SEDACIEHO NERVU

Medicínske štatistiky uvádzajú, že k najčastejším príčinám ischiasu patrí útlak sedacieho nervu. Ten má niekoľko mechanických príčin. Najobvyklejšou je vyskočenie medzistavcovej platničky, čo spôsobí kompresiu sedacieho nervu. Inou mechanickou príčinou je zúženie chrbticového kanála, čo je miesto kadiaľ prechádza miecha a v dolnej časti chrbtice ako predĺženie miechy zväzok nervov. Aj v tomto prípade je výsledkom zúženia kompresia nervov spôsobujúca ischias.

Treťou mechanickou príčinou ischiasu je posun stavca voči nižšie susediacemu stavcu, k týmto posunom dochádza hlavne v oblasti driekovej a krížovej chrbtice. Stavce sú vzájomné poprepájané štruktúrou väzov, svalov a kĺbov, ktoré ich udržujú v stabilnej polohe. Pri úraze alebo degeneratívnych zmenách nastáva porušenie tejto pevnej štruktúry, čo vedie napr. k ischiasu.

Kompresiu sedacieho nervu môže spôsobovať aj tzv. hruškovitý sval. Ide o malý sedací sval nachádzajúci sa v blízkosti sedacieho nervu. Kŕč, či kontrakcia tohto svalu vedú k útlaku nervus ischiadis, čo je zdrojom nepríjemných neurologických ťažkostí. Dlhodobé sedenie je jedným z rizikových faktorov, ktoré môžu viesť k tomuto stavu.

Zdroj: https://eshop.hillvital.eu/ischias/

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.