Zdravý bezlepkový puding

bezlepkový puding

Priatelia, predstavujeme Vám Tapioku. Je to škrob, ktorý sa získava zo sušených koreňov rastliny s názvom maniok jedlý, tiež nazývaný yuca. Pochádza zo severnej Brazílie, odkiaľ sa tapioka rozšírila do ostatných častí sveta. Dôležité je, že je to bezlepková potravina, je teda vhodná pre celiatikov. V kuchyni sa využíva predovšetkým ako zahusťovadlo, ale tiež na prípravu kaše alebo pudingu.

Tapioka je bohatá predovšetkým na uhľohydráty, ale je taktiež bohatým zdrojom minerálov ako vápnik, fosfor, horčík, draslík a železo, a vitamínov ako kyselina listová a vitamíny skupiny B. Toto jedinečné zloženie má priaznivý vplyv pri tráviacich problémoch.

Tapioku u nás nájdete ako škrobovú múčku alebo vo forme perličiek. Tapiokové perličky sú biele guľôčky, ktoré je potrebné pred použitím namáčať.

Tapioka patrí medzi bezlepkové potraviny a možno ňou nahradiť zahusťovadlá ako múka či solamyl. Použiť ju možno do omáčok, polievok, ako súčasť krémov do koláčov alebo do cesta na palacinky či lievance.

Najčastejšie sa však používa ako prísada do domáceho pudingu.

Energetická hodnota na 100g tapioky je 129 kcal, výživné hodnoty sú nasledovné:

Tuky   3,9g

Sacharidy   22g

Sodík   145mg

Vitamíy B  0,2 µg

Cholesterol   1 mg

Cukry        15g

Draslík   92mg

Vitamín C   0,3 mg

 

Vláknina     0g

Horčík   6 mg

 

Bielkoviny   2g

 

Železo    0,1 mg

 

 

 

Vápnik   71 mg

 

 

A tu máme pre Vás jeden jednoduchý recept na takýto puding:

Potrebujeme:

Asi pol hrnčeka bielych tapiokových perličiek, ktoré si vopred namáčame do vody na pár hodín, aby nám zmäkli a zväčšili svoj objem. Premyté perličky varíme v troške vody, do ktorej sme pridali štipku soli a kokosové mliečko (najlepšie chutí takto, ale kto by chcel, môže pridať aj mandľové alebo kravské mlieko). Zmes privedieme do varu a postupne pridávame asi pol hrnčeka kokosového cukru (samozrejme môžeme použiť iné zdravé sladidlo ako napríklad kvalitný medík či agáve sirup podľa chuti). Nezabudnite puding stále miešať. Vyšľaháme si 2 vajíčka, pridáme ich do pudingu a varíme za stáleho miešania až kým guľôčky tapioky nezačnú mať sklovitú podobu. Hotovo, nakoniec môžeme pridať vanilku. Puding nemá veľmi výraznú chuť, preto sa pri dochucovaní medze nekladú J.

Použiť môžete čerstvé alebo sušené ovocie, kokos, oriešky alebo čokoľvek iné. Čo Vám chutí.

Všetky potrebné prísady nájdete v našom e-shope :-)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.