Čo s orechmi :)

orechy

Čo s orechmi :) dobré rady

Namáčanie

  • Určite nepreskakujte tento krok. Prispeje k tomu, aby boli orechy stráviteľnejšie a lahodnejšie. Orechy obsahujú inhibítory enzýmov, ktoré chránia orech (semeno) pred účinkom tráviacich enzýmov. Úlohou týchto inhibítorov je zachovať orech v neporušenom stave do chvíle, kým sa dostane do zeme, aby mohol začať klíčiť. Namáčaním a tieto látky zničia, orech začne klíčiť a stáva sa pre nás stráviteľnejším a zdraviu prospešnejším. Zároveň je lahodnejší - ako by ste ho čerstvo olúpali.
  • Doba namáčania: kešu 2 hodiny, ostatné orechy cez noc. Ak máte málo času nechajte orechy namočené aspoň pár desiatok minút - aj to je lepšie ako nič. Vodu po namáčaní zlejte a orechy použite, ak ich nepoužijete hneď dajte ich do chladničky.
  • Pre ešte lepšiu stráviteľnosť orechy po namočení ešte aj pomeľte - vhodné najmä pre malé deti a starších ľudí.
  • Ak nemáte mlynček alebo mažiar, dajte orechy do potravinového sáčku a pobúchajte kladivkom.

Praženie

  • Ďalšou možnosťou, ako zvýšiť stráviteľnosť je praženie. Síce prídeme o nejakú časť vzácnych látok, ale získame lepšiu chuť a arómu.
  • Rúru nahrejeme na 180°C, orechy dajte na plech a pražte 5 - 8 minút často premiešajte. Energeticky úspornejšia verzia je praženie na panvici.

Skladovanie

Kvôli svojmu vysokému obsahu olejov orechy pomerne rýchlo žlknú. Ideálne by bolo, keby sme ich mohli skladovať neolúpané a lúpať ich až pred konzumáciou. To je bohužiaľ nemožné jedine pri vlašských a lieskových orechov z domácich zdrojov. Mandle je dobré  kupovať v šupke a olúpať ich pred konzumáciou (ak ich cez noc necháme namočené vo vode ľahko sa olúpu). Olúpané orechy by sa mali skladovať v chlade (špajzi) v dobre uzatvorenej nádobe. Pokiaľ je veľmi teplo, dajte orechy do chladničky. Tam rovnako patria aj pomleté alebo nasekané orechy - a musia sa čo najskôr skonzumovať. V chladničke skladujte aj vlašské a pekanové orechy, ktoré sa rýchlo kazia. Pokiaľ máte väčšiu zásobu, uchovávajte ich najlepšie v mrazničke.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.