Tamari sójová omáčka

Drahí naši priatelia, aj vy často v kuchyni používate sójovú omáčku? Vyskúšajte TAMARI, je to tradičná prírodná sójová omáčka, ktorá sa vyrába z kvasených sójových bôbov a morskej soli, ktoré fermentujú v drevených sudoch niekoľko mesiacov. Má vysoký obsah aminokyselín, čo zabezpečuje lepšie trávenie a čo je dôležité, je vhodná pre celiatikov, pretože neobsahuje lepok.

Japonská sójová omáčka sa na trhu prvýkrát objavila v 17. storočí, kedy pôvodom holandský obchodník pôsobiaci v japonskom Nagasaki poslal sud tejto tekutiny do Európy a dostala sa aj do kráľovskej kuchyne do Francúzska. Odvtedy má japonská sójová omáčka s jej charakteristickou vôňou a výraznou chuťou svoje právoplatné miesto v medzinárodnej kuchyni ako univerzálne korenie. 

Dnes sa však v obchodoch predávajú tmavé silno aromatické tekutiny, ktoré sa veľmi líšia od pôvodnej prírodnej sójovej omáčky. Preto vždy pozorne čítajte zloženie a etikety na obale výrobku. Väčšina sójových omáčok je vyrobená chemickým procesom zo sójového šrotu a konzervovaná benzoanom sodným. Je to výrobok kontaminovaný sójovým koncentrátom, ethylalkoholom, cukrom, soľou, chemickými farbivami a konzervačnými prostriedkami, ktorý nefermentuje prírodnou cestou niekoľko mesiacov, ale je hotový pomocou chemického procesu počas jedného týždňa. Tradičná sójová omáčka neobsahuje žiadne chemické konzervačné látky. Naša TAMARI omáčka je zložená len z troch základných surovín, a to celé sójové bôby, morská soľ a voda.

Tamari má širokospektrálne využitie,  používa pri príprave zeleniny, polievok, šalátov a tradičných japonských pokrmov.

 

Tip na recept

 

Teriyaki omáčka

1/3 šálky Tamari omáčky

2PL vody

1PL med

1PL pretlačený cesnak

1PL čerstvý nastrúhaný zázvor

Jarná zelená cibuľka podľa chuti

Všetky suroviny spolu poriadne zmiešame a takto pripravenú omáčku použijeme napríklad ako marinádu na mäso, ryby, tofu alebo aj zeleninu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.